Hoe start je een bullet journal?

Gepubliceerd op 26 april 2020 om 20:22

Veel mensen gaan in deze tijd op zoek naar een nieuwe hobby. Door het Corona virus en de intelligente lockdown zijn de mensen aan huis gebonden en wanneer je elk kastje hebt gesopt, alle series op Netflix hebt gezien en de tuin helemaal opnieuw hebt ingericht, wil je toch wel weer eens wat nieuws proberen. Eigenlijk bestaat er dus geen beter moment om aan een bullet journal te beginnen!

Bullet journals zijn op het moment super populair. Op het internet vind je de mooiste creaties, de een nog gekker dan de ander. Ook ik vind het leuk om met allerlei brushpennen en washitape aan de slag te gaan, of zelfs mijn verf erbij te pakken. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ik heb ook niet altijd tijd om een kunstwerk ervan te maken, dus ook in mijn bullet journal zie je veel verschil en zijn bijvoorbeeld ook simpelere weekoverzichten te vinden. Dus heb je het gevoel dat je niet creatief genoeg bent om een bullet journal bij te houden; ze zijn er in allerlei soorten en maten!

Verschillende pagina's

Om te starten met een bullet journal moet je eerst voor jezelf bedenken wat je graag in je bullet journal wil bijhouden. Er zijn pagina's die eenmalig worden gemaakt en gedurende het jaar (of de periode waarin je je bullet journal gebruikt) worden bijgewerkt en er zijn pagina's die maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks terug komen. Hieronder staan twee lijstjes met voorbeelden van pagina's, waarin ik onderscheid heb gemaakt tussen eenmalige pagina's en terugkerende pagina's.

Eenmalige pagina's

- Key/legenda

- Year at a glance

- Future log/jaaroverzicht

- Verjaardagen

- Books to read

- Movies/series to watch

- Bucketlist

- Travel wishlist

- Jaardoelen

- Schoonmaakschema

Terugkerende pagina's

- Monthly log/maandoverzicht (maandelijks)

- Braindump (maandelijks)

- Health tracker (maandelijks)

- Mood tracker (maandelijks)

- Habit tracker (maandelijks/wekelijks)

- Gratitude log (maandelijks/wekelijks)

- Weekly log/weekoverzicht (wekelijks)

- Daily log/dagplanning (dagelijks)

- Travel log/reisdagboek (wekelijks/dagelijks)

Dit zijn slechts 'enkele' voorbeelden van pagina's die je kunt maken in je bullet journal. Op internet, bijvoorbeeld op Pinterest, zijn lijsten vol te vinden met allerlei (soms nogal bijzondere) pagina ideeën. In volgende blogs zal ik ook wel eens wat van deze pagina's uitwerken.

Het opbouwen van een bullet journal kan nogal overweldigend zijn. Zeker als je de lijst met pagina ideeën hierboven ziet. Daarom is het handig om simpel te beginnen. Waarom wil je een bullet journal beginnen? Wat wil je graag bijhouden? Start met die pagina's en bouw zo langzaam op. Dit geldt ook voor het creatieve deel van het bullet journalen. Je hoeft niet meteen alles vol te zetten met de mooiste en meest uitgebreide tekeningen. Dat kan later ook nog.

Goed van start gaan

Om goed te starten met een bullet journal, terwijl je ook gewoon studeert/werkt/een sociaal leven onderhoudt, is het handig om elke dag een beetje eraan te werken. Dit geldt voor het opstarten van een bullet journal, maar ook voor het onderhouden. Ik maak bijvoorbeeld elk weekend een weekoverzicht voor de volgende week waarin ik alvast de afspraken zet, die ik heb staan. In deze weekplanner plan ik vervolgens mijn dagen elke avond van tevoren, zodat ik weet waar ik me op moet voorbereiden. In de avond reflecteer ik dan ook meteen op de dag die is geweest. Ben ik overal aan toe gekomen? Wat vond ik van deze dag? Dat verwerk ik dan in mijn trackers en in mijn to do list voor de volgende dag(en). Daarnaast schrijf ik alles, maar dan ook echt álles, op! Leuke dingen, minder leuke dingen, dingen die heel belangrijk zijn, maar ook dingen die minder belangrijk zijn, maar die ik gewoon niet wil vergeten. Dat is het leuke van een bullet journal, je kunt erin zetten wat jij wil.

Benodigdheden

Om een bullet journal bij te kunnen houden, heb je een aantal spullen nodig. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel spullen die je niet perse nodig hebt, maar wel leuk zijn om te gebruiken en je layout mee uit te breiden.

- Ten eerste heb je natuurlijk een bullet journal nodig om te kunnen starten! Ik gebruik op dit moment de bullet journals van Leuchtturm, maar je hebt super veel merken die ze verkopen. Je moet voor jezelf bepalen welke jij prettig vindt werken met de materialen die je gebruikt.

- Naast een bullet journal is een fijne pen ook belangrijk. Je zult waarschijnlijk veel in je bullet journal schrijven en dan is het prettig als je daar geen zere vingers van krijgt. Kies een pen die voor jou werkt. Ik zweer bijvoorbeeld bij de pennen van Frixion. Ik vind het echt verschrikkelijk als ik een fout maak en moet strepen (hallo, perfectionisme!) en de Frixion pennen kun je weer uitgummen, zodat je journal netjes blijft.

- Naast een pen die je gebruikt om 'gewoon' in je bullet journal te schrijven, is het ook fijn om een aantal goede fineliners in je collectie te hebben. Deze gebruik ik vaak om tekeningen te maken of om mee te letteren. Sommige mensen gebruiken fineliners voor alles, maar omdat het wel gevoelig is voor foutjes die je niet makkelijk kunt corrigeren, doe ik dat liever niet.

- Als voorbereiding van het tekenen of letteren met fineliners gebruik ik altijd een potlood. Deze kun je later weer uitgummen en dan zie je er niks meer van.

- Ik ben zelf een enorm fan van brushpennen. Je hebt enorm veel verschillende merken brushpennen, maar mijn absolute favoriet zijn die van Tombow. Ik gebruik de Tombow Dual Brushpens, want die drukken niet snel door en zijn lekker stevig. Ook die van Ecoline vindt ik erg fijn. Die blenden mooi als je een waterpen gebruikt.

- Tenslotte zijn er nog een aantal andere dingen die ik vaak gebruik: een witte (gel)pen, gekleurde (gel)pennen, kalligrafie pennen, een geodriekhoek, een schaar, lijm, washitape, stempels en kladpapier.

Let's get started!

Oké, nu heb ik alles uitgelegd wat je moet weten om zelf een bullet journal te kunnen starten. Nu is het aan jou om je spullen bij elkaar te zoeken (of kopen, als je dat nog niet had gedaan) en zelf aan de slag te gaan. Nog een laatste tip die wel handig kan zijn: ga niet als een kip zonder kop een heel journal vol pennen, maar bedenk eerst welke pagina's jij belangrijk vindt om te maken en of je meer een planner of een journal ervan wilt maken (of allebei) en ga dan rustig van start. Elke dag een beetje, en zo kun je later steeds verder uitbreiden.

Veel bullet journal-plezier!


Reactie plaatsen

Reacties

Carla
5 jaar geleden

Duidelijk en leuk geschreven. Komt er nog een vervolg?

Het Kleinste Kraaltje
5 jaar geleden

Dankje! :) Wat zou je graag willen zien in een vervolgblog? Heb je een specifiek onderdeel waar je meer over wil leren?